Rape-kit

Satt precis och läste på nt.se om att SKL (Statens kriminaltekniska laboratorium) utvecklat sitt "rape-kit" för att öka chanserna att säkerställa bevis i form av DNA direkt efter en våldtäkt. Yvonne Stegeryd på SKL säger att
"Vinsten med ett kit är att det leder till en standardiserad provtagning, som går till på samma sätt i hela landet. Det ska inte spela någon roll om du blir våldtagen i Luleå eller Malmö."

Rape-kit?

Nt.se meddelar också
att anmälningarna av våldtäkter i Norrköping ökat med 61 % under året, vilket är den högsta siffran i Östergötland. Den största ökningen låg i inomhusvåldtäkter där förövaren och offret ofta känner varandra eller har en nära relation

Att anmälda våldtäkter ökar är egentligen inte detsamma som att det sker fler våldtäkter. Förhoppningsvis har fler kvinnor mod nog att anmäla vad de blivit utsatta för. I artikeln säger Thommy Håkansson, chef för kriminalpolisen i Norrköping, att våldtäkt är ett väldigt grovt brott. Han säger också att rape-kittet är till hjälp för en teknisk bevisning.

Jag undrar hur ofta det krävs teknisk bevisning av våldtäkt i en nära relation? Hur ska man någonsin kunna bevisa inför en domstol, att en man du haft en relation med, våldtagit dig? Tekniska bevis hjälper inte i en situation där förövaren bara kan hävda att allting varit på bådas villkor - vilket vore helt naturligt i en vanlig relation. Vem har vittnen till en inomhusvåldtäkt?

Utveckling av ett undersöknings-kit är bra. Men när inomhusvåldtäkterna ökar i nära relationer står vi fortfarande helt tomhänta. Vi kan inte sätta filmkameror i sovrummen, vi har inga vittnen och ett rape-kit är meningslöst. När det kommer till våldtäkter av människor man känner, handlar det bara om en attitydförändring eller ett bra slagträ.

C

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0